top of page

Nieuwtjes

 

 

Inspirerend interview met een kunstenaar

 

 

Auteur: Renske Zevenbergen

Datum: 09-01-2016

__________________________________________________________________

Wie ben je?

Mijn naam is Rachelle Middelkoop en ik ben 22 jaar.

 

Wat voor kunst maak je?

Ik maak voornamelijk schilderijen op doek, met acrylverf, en ik maak sinds kort ook wel veel illustraties met inkt en ecoline. Dit doe ik in samenwerking met een dichter. Deze illustraties zijn voornamelijk figuratief, en de schilderijen die ik maak zijn allemaal abstract.

 

Heb je hier een opleiding voor gevolgd?

Ik heb geen kunstacademie gedaan, maar wel de creatieve vakschool gedaan in Zwolle, het Cipab. Daar heb ik de ruimtelijke vormgeving opleiding gevolgd. Dat was een vrij brede opleiding. Je kunt dus wel zeggen dat ik een kleine vooropleiding heb gedaan.

 

Ben je actief bezig met je kunst?

Ja eigenlijk wel. Ik heb het zo gedaan dat ik ’s ochtends en ’s avonds werk, en dat ik ’s middags tijd heb om aan mijn kunst te werken. Dus als ik dan thuis kom is mijn huis eigenlijk gelijk een soort atelier. Zo blijf ik er toch mee bezig.

 

Verkoop je je kunst wel eens?

Heel soms verkoop ik wat, maar eigenlijk bijna nooit. Ik probeer er nu wel wat serieuzer mee om te gaan, ik heb nu ook een eigen website[1]. Maar op het moment schilder ik nog voornamelijk voor mezelf.  

 

Wat vind jij kunst? Wanneer is iets kunst volgens jou?

Ik vind iets kunst, als ik er iets in herken. Neem bijvoorbeeld grote bekende werken. Waarom vinden mensen dat mooi? Ik denk dat mensen dat mooi vinden omdat zij er iets in herkennen. Je herkent een figuur, of een kleur. Ik werk zelf heel erg vanuit mijn gevoel, dus een schilderij of iets anders spreekt mij aan, als het me een goed gevoel geeft.  

 

Wat betekent kunst voor jou?

Heel veel, het is voor mij een uitlaatklep eigenlijk, om gewoon te tekenen wat ik voel. Zo kan ik dan beter met de wereld omgaan. Als ik niet goed kon tekenen of ik had hier niks mee gehad, was ik waarschijnlijk gaan dansen of gaan acteren.

 

Hoe zie jij inspiratie? En wat vind jij inspiratie?

Oeh, dit is heel allesomvattend eigenlijk. Dat is namelijk voor iedereen anders. Maar ik zie overal wel dingen, en dan krijg ik daar gelijk een beeld bij. Ik heb het nu wel vaak bij gedichten, want bij een gedicht hoort direct een gevoel. En vanuit een gevoel kan ik wel heel goed schilderen en tekenen. Voor mij is inspiratie dus iets waar ik direct een gevoel of beeld bij krijg. 

Wat zijn jouw grootste bronnen van inspiratie?

Ik kijk veel op Pinterest, dan zie ik bijvoorbeeld een mooie foto waardoor ik geïnspireerd wordt. Maar eigenlijk is mijn belangrijkste bron van inspiratie mijn eigen gevoel, dus de dingen waar ik mee bezig ben. Dat merk ik ook, als ik ergens mee zit of als ik me ergens druk over maak, dan moet ik daar gelijk een schilderij over maken. En als ik dat dan gemaakt heb dan is het gevoel ook verwerkt.

 

Is er nog een persoon in het bijzonder die jou erg inspireert?

Ik heb mijn allereerste ‘mooie’ schilderij gemaakt toen ik twaalf was. Dat schilderij was erg kleurrijk, met veel roze, paars, groen en geel. Dit schilderij heb ik toen puur gemaakt op het gevoel dat mijn oma Middelkoop mij geeft. Omdat zij altijd heel veel geloof en hoop heeft. En iedereen vond het schilderij heel mooi, dus toen dacht ik: “hier moet ik toch iets mee doen”. Mijn oma is dus voor mij heel groot in inspiratie.

 

Laat je je ook wel eens inspireren door de kunst van anderen?

Ja, ook wel. Daarin komt Pinterest weer terug. Maar ook door kunst van mensen uit mijn omgeving, bijvoorbeeld van mijn opleiding, of uit de buurt. Maar ik vind het ook heerlijk om op internet te zoeken naar een bepaalde stijl die ik mooi vind. Ik laat me dan voornamelijk inspireren door schilderijen, maar ook wel eens door foto’s, vooral foto’s van mensen. 

 

Wat voor invloed heeft inspiratie op jouw werk?

Nou, alle invloed. Anders zou het niet bestaan. Anders zou ik niets kunnen maken.

 

Verschilt het soort kunst dat je maakt wanneer je een andere bron van inspiratie gebruikt?

Bij de gedichten ga ik toch vaak figuratiever te werk, omdat ik wil verbeelden wat in het gedicht wordt gezegd. Dus dan worden het toch snel stripachtige figuurtjes of echt persoontjes. Als ik vanuit mijn vage gevoelenswereld iets maak, dan wordt het een abstracte blur van kleuren en spetters. Dus daar zit inderdaad wel een verschil in. Het maakt ook uit door welke persoon ik geïnspireerd ben. Bij een persoon kijk ik vaak naar hoe diegene is, en welke kleuren bij hem of haar passen.

 

Welke kleuren gebruik je voornamelijk in je schilderijen?

Ik gebruik voornamelijk lichte, en vrolijke kleuren. Zwart is geen optie, dat is niks voor mij. Ook niet bij negatieve gevoelens. Ik heb wel eens perioden gehad waar ik me rot voelde, en dan maakte ik ook schilderijen. Dan zag je wel dat ik in de war was, of verdrietig, maar dan was het niet zwart maar een mengelmoes van donkere kleuren. In vrolijke perioden gebruik ik veel felle kleuren, de schilderijen die ik dan maak hang ik op, of die laat ik zien. Ik bewaar wel de meeste schilderijen, zo kan ik altijd terugkijken, en zien van “hé, toen had ik een moeilijke periode, en iets later ging het weer beter”. Dat vind ik dan heel mooi om te zien.  

 

Heb je wel eens helemaal geen inspiratie? Hoe los je dit dan op?

Ja, dat heb ik wel eens. Want dan is mijn hoofd te vol met alle dingen die dan op me afkomen. Vroeger wanneer ik heel druk met school of werk was, dan had ik al een hele tijd niks gemaakt, en dan dacht ik “oh jee, dat wil ik wel weer”. Daarom heb ik nu voor mezelf die dagindeling gemaakt, dat ik mijn hoofd niet heel snel heel vol heb, want dan komt er niks. Ik weet namelijk dat ik heel blij wordt van tekenen en schilderen, en als ik dat niet heb, dan loop ik vol, en dan gaat het niet goed.

Ga je bewust op zoek naar inspiratie? Of maak je alleen kunst wanneer je toevallig geïnspireerd bent?

Eigenlijk heb ik soort van automatisch ideeën in mijn hoofd. Maar soms denk ik ook wel eens: “ik wil echt iets maken”. Dan ga ik bijvoorbeeld even wandelen in het bos, en dan kom ik terug, dan heb ik mijn hoofd weer op orde, en dan denk ik “Oh ja, dat kan ik wel maken, dat is een leuk thema!”. Of ik ga heel bewust op Pinterest zoeken naar iets dat ik mooi vindt, en dan kom je ook wel weer ergens op.

 

Wat is je laatste werk, en waar haalde je de inspiratie voor dat werk vandaan?

Mijn laatste schilderij was een opdracht voor mijn baas. Ik werk momenteel bij een praktisch hulpbureau, ik doe dan klusjes bij ouderen in huis, en ik maak schoon bij ze. Mijn baas wilde graag een schilderij voor in zijn kantoor, en daarvoor had hij mij gevraagd. Toen heb ik een schilderij gemaakt over het gevoel ik kreeg van het helpen van deze oude mensen. Dat kostte wel veel tijd omdat ik diep aan het peinzen was over welke kleuren daar dan bij hoorden en hoe dat er uit moest zien. Ik heb dus een heel verhaal achter dit schilderij, meer dan bij andere schilderijen. Bijvoorbeeld de lijnen die elkaar net mislopen of elkaar kruizen staan voor het contact met mensen, dat soms best moeizaam gaat, of juist heel goed. En de donkere hoekjes in het schilderij staan voor het feit dat je toch met oudere mensen werkt met al hun verdriet en pijn, en dat wilde ik niet wegstoppen.  Uiteindelijk heb ik het schilderij niet kunnen verkopen, het was een kwestie van smaak en twijfel of het wel goed in het kantoor zou passen. Zo zie je maar hoe persoonlijk kunst is. Uiteindelijk ben ik wel heel trots op wat ik heb gemaakt, ik heb namelijk zelf de lijst gemaakt, het doek gespannen en het doek geprepareerd. Hij is dus echt helemaal vanaf nul gemaakt, en nu hangt hij in mijn huis, dat is ook leuk!

 

 

 

 

 

Auteur:

Rachelle Middelkoop

Titel:

Geen titel

Materiaal:

Acryl op zelf gespannen doek

Afmetingen:

70 cm x 90 cm. 

Datum:

8 nov. 2015

 

 

Heb je zelf nog iets dat je kwijt wil, rondom het thema inspiratie?

Het creatieve brein is raar, je merkt dat je op een heel andere manier denkt als je continu inspiratie hebt. Het gaat altijd door, je ziet overal vormen en dingen. En dan merk je wel met andere mensen, die misschien wat rationeler in het leven staan, dat dit verschilt, als je met iemand praat. Je merkt dan dat de belevingswereld heel anders is.

 

 

 

 

© 2023 by EK. Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-flickr
bottom of page